<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=105400&amp;fmt=gif">

Beginnerscursus employer branding: maak je werkgeversmerk lekker sterk

Lisanne Buisman
9 nov. 2017 16:43:47

Employer branding is big. In deze digitale wereld is alles en iedereen een merk. Ook jouw bedrijf dus (no pressure verder). Maar gelukkig hoef je echt geen enorme corporate te zijn om dat merk aan te prijzen. 

Of je nu een uitzendbureau runt of horeca-ondernemer bent, nog klein of al middenbedrijf bent, het loont altijd om duidelijk te hebben waar je als werkgever voor staat.

clevergig-employer-branding-inzicht-werkgever

Wat is employer branding eigenlijk?
Natuurlijk zegt de term zelf het al een beetje: met employer branding zet je je bedrijf in de markt als merk. Om precies te zijn – en in correct Nederlands – als een werkgeversmerk. Want dat is inderdaad de letterlijke vertaling van employer brand (soms is het leven zo eenvoudig). Bij voorkeur presenteer je jouw bedrijf ook als aantrekkelijke werkgever, dat werkt wel zo goed. En dat doe je dan niet alleen voor toekomstige werknemers, maar ook voor je huidige personeel. Want zo krijg je er gratis reclamemakers bij die trots zijn op het bedrijf waar ze werken en daar maar al te graag over vertellen.

Minstens zo belangrijk als het aantrekken van de juiste mensen is het natuurlijk om goede collega’s te behouden. Daarover meer in een volgende blog!


De binnenkant is het belangrijkst

Maar employer branding is meer dan schaamteloos reclame maken voor je eigen organisatie als de beste werkgever van het land. Veel meer! Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar om te beginnen moet je die beste employer ook echt zijn. Of - als dat net wat te ambitieus is - in elk geval gewoon een leuke werkgever met medewerkers die hun werk met plezier doen. Goede koffie schijnt te helpen, maar verder heb je daarvoor echt geen grote hoeveelheden champagne, dikke lease-auto’s of over-the-top bedrijfsfeestjes nodig.

MKB telt zeker mee!
Uit onderzoek van Randstad, toch niet de minste in de uitzendbranche, blijkt dat grote corporates hoog op het lijstje van gewilde werkgevers staan als het gaat om salaris, baanzekerheid en doorgroeimogelijkheden. Máár: die drie factoren zijn voor weinig werknemers echt doorslaggevend. Veel belangrijker zijn een innovatieve bedrijfscultuur en een goede werk-privé-balans. En hee, juist daarop scoort het MKB! 


Bepaal wat jou uniek maakt

Werknemers waarderen een goede werksfeer en inhoudelijk interessant werk veel meer dan hun salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, volgens onderzoek van Monsterboard. Dus bedenk wat jouw unique selling point is als werkgever: wat heb jij je werknemers te bieden, wat maakt werken bij jou bijzonder? Misschien schenk je inderdaad schandalig lekkere koffie, ben je de beste in het geven van complimenten en coaching. Of je kunt toekomstige medewerkers gewoon gezellige collega’s en veel vrijheid bieden, zoals clevergig.

Andere elementen die werknemers belangrijk vinden in hun baan zijn zelfstandigheid, genoeg afwisseling en een goede balans tussen werk en privé. Daar kun jij als werkgever vast wat mee! (En is dat niet het geval, dan is het wellicht tijd om jezelf eens grondig achter de oren te krabben).


Dan pas kleed je de buitenkant aan

Als je eenmaal op een rijtje hebt wat jou als werkgever uniek maakt en waarom mensen bij jou (zouden) willen werken, kun je jezelf aan de wereld laten zien. Oké, misschien cliché, maar het belangrijkste daarbij is dat je dichtbij jezelf blijft en de waarheid vertelt.


Kernwaarden

Bepaal welke van jouw unique selling points
je wilt benadrukken; dit zijn de kernwaarden van je organisatie als employer brand, die aangeven waar jij als werkgever voor staat. Op die kernwaarden leg je vervolgens ook de focus in je externe communicatie. Voeg in een vacature bijvoorbeeld korte informatie toe over je bedrijfscultuur. Of besteed eens een post op sociale media aan de sfeer op de werkvloer.

clevergig-employer-brandingEmployer branding: deel twee

We hebben een heel tweeluik geschreven over employer branding: hoe je precies buiten je eigen organisatie laat zien waar jij als werkgever belang aan hecht lees je in het vervolg op deze blog.

Maar heb je nu al vragen, stel ons die dan vooral!

Deel deze blog op LinkedIn


Of laat hieronder je reactie achter.

Deel je mening!

You May Also Like

These Stories on Human Resources

Inschrijven per email