clevergig blog

DBA-wetgeving in 2025: Jouw bedrijf klaar met clevergig

Geschreven door Eliza Saftyuk | 2-okt-2024 6:55:35

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), met als doel schijnzelfstandigheid aan te pakken. De gesprekken hierover worden nog volop gevoerd. Voor uitzend- en bemiddelingsbureaus betekent dit dat de inzet van zzp'ers zorgvuldig bekeken moet worden. Zzp'ers die niet écht zelfstandig werken, kunnen leiden tot naheffingen en boetes voor bedrijven. Bij clevergig volgen we dit op de voet en zorgen we ervoor dat dit jou als ondernemer zo min mogelijk beïnvloedt.

Wat betekent dit voor bemiddelaars en uitzenders?

De wet DBA kijkt of een zzp’er echt zelfstandig werkt of dat er sprake is van een schijnconstructie. Uitzendbureaus en bemiddelaars moeten dus kritisch zijn bij het inzetten van zzp'ers. Schijnzelfstandigheid kan namelijk resulteren in financiële risico's zoals boetes en naheffingen. Vanaf januari 2025 wordt er echter niet direct een boete opgelegd, mits je laat zien dat je actief stappen zet om schijnconstructies te voorkomen. In sommige gevallen zal dat betekenen dat het beter is om uitzendconstructies op te zetten en op deze manier flexibel personeel te verzorgen bij jouw opdrachtgevers. Lees hier alle details over wat er verandert zodra het handhavingsmoratorium vervalt.

Onderstaande afbeelding visualiseert duidelijk hoe er getoetst kan worden of een ZZP’er daadwerkelijk als zelfstandige gezien kan worden.
Bron: Werf& : https://www.werf-en.nl/events/webinar-week-30-september-2024/

Uitzenden met clevergig

Wist je dat clevergig nu al door veel uitzendbureaus wordt gebruikt? Geen nieuwe materie dus voor ons. We zetten nog eens op een rij welke toepassingen wij reeds hebben om jou te ondersteunen in de overstap van ZZP naar uitzenden.

  • Inzicht in werkuren: Onze software houdt bij hoeveel uur een medewerker werkt per week of maand. Dit helpt om te monitoren of iemand binnen de grenzen van de wetgeving werkt.
  • Arbeidstijdenwet (ATW): We voegen een mogelijkheid toe om meldingen te krijgen bij het overschrijden van de ATW. Zo kun je er zeker van zijn dat alle ingehuurde flexkrachten binnen de juiste regels vallen.
  • Uitgebreid dossierbeheer: Je kunt per “medewerker” een uitgebreid profiel aanmaken waarin alle belangrijke gegevens vastgelegd zijn. Dit geeft overzicht en biedt de mogelijkheid om helderheid te creëren over de arbeidsrelatie.
  • Flexpools en koppelingen: Dankzij de flexpool functie kun je eenvoudig pools maken van uitzendkrachten, aangepast met eigen velden. 
  • Koppelingen met front- en backoffice: clevergig werkt samen met Solid Online om koppelingen tussen systemen te faciliteren. Al meerdere uitzendbureaus maken hier gebruik van met bijvoorbeeld koppelingen met Afas of Helloflex. 
  • Payroll: Maar ook is Payingit een vertrouwde partij om je de payroll foutloos te laten verlopen, zonder ingewikkelde koppelingen. Onze SETU-standaard uren export bestanden maken het mogelijk om ingelezen te worden in bijna iedere urenverwerkingstool. 
  • Publieke API: We beschikken over een publieke API, waarmee ook eigen connecties gebouwd kunnen worden en staan altijd open om andere mogelijkheden te bespreken. 
 

We blijven de ontwikkelingen rond de DBA-wet nauwgezet volgen en staan open om met jou te kijken naar verbeteringen of aanpassingen die nodig zijn. Zo kun jij je richten op het runnen van je bedrijf, terwijl wij de administratie en compliance voor je ondersteunen.


Heb je andere vragen over de veranderingen? Vanuit Visma hebben wij een expert op dit gebied wie ons ondersteunt en helpt bij vragen. Kom je ergens niet uit? Laat het ons zeker weten en we bekijken hoe wij je verder kunnen helpen!