clevergig blog

Build or buy? De échte kosten van maatwerksoftware

Geschreven door Arnoud Visser | 4-aug-2020 10:15:00

We horen het vaker, laatst nog spraken we iemand die zei: ‘Arnoud, wat jullie leveren is nét niet wat we zoeken; we gaan maatsoftware laten bouwen.’ Enerzijds kan ik dat begrijpen. Je hebt altijd wel een idee bij wat er beter kan. Anderzijds denk ik dat mensen die dat besluiten een aantal dingen over het hoofd zien. Wij zijn natuurlijk bevooroordeeld, dat geven we direct toe. Maar wij vinden dat een paar waarschuwingen op zijn plek zijn. Dit zijn de 7 zaken die je goed moet overdenken voor je maatsoftware laat maken.

1. Je blijft werken zoals je altijd al werkte
Als je kiest voor maatwerksoftware, kies je er hoogstwaarschijnlijk voor om je huidige werkprocessen te automatiseren. Als je bijvoorbeeld gewend bent altijd alles in Excel te doen, dan zal je met die manier van denken het ontwikkeltraject instappen. Het risico is dat je niet toekomstgericht denkt. Je zoekt een oplossing voor wat je nu doet en denkt niet buiten die kaders. Die sluiten niet per se aan bij de huidige tijd. Een modern softwarepakket ‘van de plank’ daarentegen, dwingt je te denken in andere processen en mee te gaan met de tijd.

2. Maatsoftware is nooit af
Geen enkel goed softwarepakket is ooit helemaal af, maar als je een pakket koopt, is dat het probleem van de ontwikkelaar. In ons geval betaal je een vast bedrag per maand en daarvoor gebruik je onze software. Wij lossen eventuele problemen op en ontwikkelen het product steeds verder door. Als je maatsoftware laat maken, is dat je eigen verantwoordelijkheid. Je blijft altijd weer functionaliteiten bedenken die je toe kunt voegen. Want ook dan geldt: Je hebt altijd wel een idee bij wat er beter kan.  

3. Als het project is afgesloten gaat de teller lopen
De prijs voor het project is een afgesproken prijs. Je weet waar je aan toe bent en de kosten plan je in. Maar als het project is afgelopen gaat de teller lopen, en ga je de uurprijs van de ontwikkelaars betalen. Let op welke afspraken je maakt over onderhoud en het bouwen van nieuwe functionaliteiten.

4. Softwareontwikkelaars zijn geen vakexperts in jouw branche
De meeste mannen en vrouwen die software bouwen zijn keien in hun vak. Maar niet in jouw vak. Ze zijn niet in staat om op dat vlak met je mee te denken en je te challengen. Ons team bestaat uit keien van softwareontwikkelaars die inmiddels ook inhoudelijk experts zijn, gevoed door de collega-vakexperts.

5. Je staat er alleen voor
Als je je eigen software maakt, krijg je geen feedback van de markt, want dat ben je zelf. Wij krijgen feedback van tientallen klanten. Wat ze anders willen zien, waar we absoluut niet meer aan moeten komen omdat het zo goed werkt en wat eventuele nice-to-have’s zijn.

6. Je krijgt er een baan bij
Behalve eigenaar van bemiddelings-, uitzend-, of detacheringsbureau ben je ook ineens product owner van je eigen product. Dat is een pittige job, die niet alleen vraagt om kennis, maar ook om flink wat tijd. Onderschat dat niet.

7. Je begint met fikse kosten, de baten komen pas veel later
Je investeert een fiks bedrag in een stuk maatsoftware, maar eer het pakket goed genoeg is om op de markt te zetten ben je zo een jaar verder. Je hebt dus al wel kosten, maar nog geen baten. Als je voor een softwarepakket van de plank kiest, profiteer je meteen van de lusten en vallen de lasten reuze mee.

Check de Build vs Buy Calculator
Natuurlijk preken wij een klein beetje voor eigen parochie. Maar we spreken ook uit ervaring en die ervaring willen we delen. Toch benieuwd wat het zelf (laten) bouwen van maatsoftware je kost? Check dan deze Build vs Buy Calculator.

Wat zou jij ons voor feedback willen meegeven?
Mis je iets in onze software waardoor je maatwerk overweegt? Laat het ons weten! Wie weet heb je een idee waar al onze klanten iets aan hebben! We horen graag van je!