clevergig blog

Effectief werven van horecapersoneel. Hoe doe je dat?

Geschreven door Michel Pilet | 1-aug-2016 12:10:00

Elk jaar stroomt 25% van de horecamedewerkers uit. De redenen zijn bekend: in Nederland is de horeca veelal een bijbaan voor jongeren. Ook zijn er relatief veel tijdelijke contracten als gevolg van de seizoens-gevoeligheid van de branche. En tenslotte nemen steeds meer ervaren dertigers afscheid vanwege de werktijden en beperkte doorgroei-mogelijkheden. Hoe blijf je dan als werkgever interessant? Hoe trek je de juiste mensen aan?

 

Verdiep je in de nieuwe generatie

Millennials - ook wel de generatie Y genoemd - zijn geboren tussen 1981 en 2000. Anders dan eerdere generaties. En waarschijnlijk anders dan jij als horecaondernemer. Millennials zijn gek op technologie, doen alles met hun smartphone en zien overal kansen. Maar ze zijn ook minder productief en narcistisch. Kijken verder dan salaris alleen. Ook waar je voor staat als bedrijf. Zorg dus dat je een goed verhaal hebt als ondernemer. Wat is de filosofie achter je concept? En ga digitaal. Zoek jongeren op waar ze zijn: dat is online. Verplaats je werving naar digitale kanalen zoals Facebook, Instagram en Snapchat.

 

Begin op tijd

Het werven, selecteren en inwerken van goed personeel kost tijd. Een traject duur al snel meer dan 2 maanden. Plan daarom vooruit. Bekijk je personele en omzetontwikkeling van voorafgaande jaren. Wanneer verwacht je de pieken? Start vervolgens ruim voor deze periode met werven.

 

Vraag om referenties

Ben jij iemand die afgaat op uitstraling en eerste indruk? Niks mis mee. Je gevoel als ondernemer zegt vaak veel. Vertrouw hier op. Maar vul dit aan met referenties van eerdere werkgevers. Veel ondernemers nemen deze moeite niet en dat is jammer. Vraag een kandidaat om contactgegevens van eerdere werkgevers en bel ze op. Dit zegt vaak meer dan een CV of introductiegesprek.

 

Wees een goede werkgever

Werven is een kostbare en tijdsintensieve aangelegenheid. De beste manier van effectief werven is om het te vermijden. Dat klinkt tegenstrijdig. Maar het personeel van een goede werkgever loopt minder snel weg en is meer betrokken bij je zaak. Zo heb je volgend jaar minder nieuwe mensen nodig of kun je weer vertrouwen op de poule van vorig jaar. Natuurlijk heb je te maken met seizoensinvloeden. Maar ook studenten hebben volgend jaar weer die leuke bijbaan nodig.