Door Corona is thuiswerken direct een noodzaak geworden voor veel mensen. Het is door ALLES in ons leven heen gekomen. Het is schakelen, want opeens moet je er aan geloven. Natuurlijk zijn er ook veel beroepen die helemaal niet thuis kunnen werken! Vele vitale beroepen moeten dag in dag uit de deur uit om hun werk te kunnen. We zijn super trots op en dankbaar voor alle mensen die vechten om dit virus te bedwingen aan de frontlinie.
Dat gezegd hebbende is thuiswerken dus geëxplodeerd als gevolg van het corona virus. Iedereen doet het nu. Bedrijven en instellingen zetten alle zeilen bij. Zo maken ze het voor iedereen mogelijk te maken om thuis te werken technisch gezien. Maar nét zo belangrijk is: HOE doe je dat dan?
Wij kunnen je daarbij helpen. clevergig is een zogeheten remote bedrijf en werken allemaal regelmatig thuis. Maar in deze situatie wordt iedereen op de proef gesteld, ook wij. Want opeens werkt je hele gezin ook thuis. Dat vraagt om aanpassingsvermogen, en flexibiliteit. En je moet gewoon dezelfde kleren als naar werk aandoen, niet je pyjama!
Toen viel het kwartje: we laten het team aan het woord! Letterlijk dus. Deze vraag hebben we aan het team gesteld: hoe werk jij zo efficient mogelijk thuis? Iedereen kwam met zijn eigen interessante ideeën en tips om fulltime thuiswerken werkbaar te maken.
Hieronder een lijst (in willekeurige volgorde) met tips en ideeën van ons team die je ter harte kunt nemen! Onderaan de post staan verwijzingen naar hetgeen we het allemaal over hebben ter lering en vermaak.
Laten we beginnen!
Alex - Backend Ontwikkelaar: “Het is belangrijk voor jezelf bepalen wat de belangrijkste taken zijn die je gaat doen. Ik doe dat in Google Agenda van uur tot uur. Daarnaast gebruik ik Trello om alle taken en grote projecten in te zetten.” Iedereen heeft een andere methode om zijn dag te plannen, het is vooral belangrijk dat je het uit je hoofd haalt en op papier krijgt. Anders dan blijft het heel de dag spoken in je hoofd als een warboel.
Maar niet iedere taak is gelijk aan elkaar. Helemaal niet zelfs! Arnoud - CCO: “Je kunt het vergelijken met een glas en grote en kleine stenen, en zand. Wanneer je eerst het glas vult met zand is er geen plek meer voor de grote(re) stenen. Zo werkt het ook met taken. Ik maak iedere dag een top 3 prestaties die ik wil halen, en ook aan het begin van de week een wekelijkse 5 prestaties. Als team gebruiken we allemaal Asana, dus daar doe ik dit ook vandaan, zelfs privé taken”
Danique - Business Trainee: “Ik bedenk ook van te voren wat ik gedaan wil krijgen. Doordat ik daar van te voren bij stil sta ben ik des te blijer als ik het af heb gerond. Verder houdt ik mij ook aan vaste werktijden, anders word mijn hoofd een rommel!” Danique heeft een punt. Als je van te voren niet goed bedenkt wat het precies is wat je wilt bereiken kun je ook niet tevreden zijn wanneer je er een dikke streep doorzet. Doen dus!
Sergey - CTO: “ik begin met de lastigste taak eerst. Vaak is dat ook de taak die ik het langst uit zou stellen. Dat noemen ze ook wel Eat that Frog. Ik neem ook na een grote prestatie een pauze voor mijzelf en werk in blokken.”
Sergey’s aanpak lijkt op de Pomodoro Methode. Een veel gebruikte methode om sprintjes super geconcentreerd werk. Je wisselt het af met korte pauzes na iedere sprint, en een lange pauze na 4 sprintjes. Arnoud: “Ik vind de Pomodoro techniek goed werken voor mijzelf. Je wordt echt met je neus op de feiten gedrukt. Want 25 minuten aaneengesloten zonder afleidingen lijkt eenvoudig maar dat is het absoluut niet.
Niet iedereen heeft de ruimte ervoor, dat kunnen we ons goed voorstellen. Maar probeer toch een plekje te maken waar je goed kan werken. Michel - CEO: “toen we fulltime thuis zijn gaan werken heb ik een werkplek voor mij en mijn vrouw gemaakt zodat we allebei goed kunnen werken. We hebben het mooi aangekleed, houden het opgeruimd, zodat wij productief kunnen werken.”
Arnoud - CCO: “ik heb een diepteinvestering gedaan in een goede noise cancelling headset (Sony WH-1000XM3). Daarmee kan ik mij echt afsluiten van die kleine geluiden die je veel hoort als je thuiswerkt. Wasmachines, de buurman die het gras maait, kinderen die buitenspelen. Alles verdwijnt naar de achtergrond. Dan kan ik mij echt concentreren op diep werk.” Als je niet de ruimte hebt moet je inventief worden. Houd een plekje in huis vrij van rommel zodat wanneer je daar gaat zitten je hoofd en lichaam begrijpt dat het écht tijd is om aan het werk te gaan.
Dit klinkt voor de hand liggend, maar het is erg belangrijk om goed te blijven communiceren, juist nu. Zorg er voor dat hetgeen wat er moet gebeuren goed verdeeld is qua huishoudelijke taken. Arnoud: “in ons grote gezin met 3 kinderen is het erg belangrijk dat iedereen weet wat er moet gebeuren. De kinderen moeten ook hun steentje bijdragen anders is het binnen de kortste keren een puinzooi!”
Michel: “Ik begin dus vroeg in de ochtend met werken zodat we rond de lunch kunnen switchen.” Het vraagt best wat inzet, vroeg beginnen. Maar het zorgt wel voor een eerlijke verdeling gedurende de dag qua werk!
Dit klinkt logisch, maar als je de heel de dag thuis zit en werk en privé een grote warboel worden is het niet zo vanzelfsprekend dat je wat me time neemt. Tom: “ik ben sinds de (intelligente) lockdown begonnen met mediteren! Nog nooit eerder gedaan, tot nu toe heel tevreden!”
Djill - Customer Success: “ik heb een boksbal opgehangen. En we hebben het geluk dat we honden hebben die iedere 2 uur uit willen, dat zorgt ervoor dat ik wel naar buiten MOET!
Dit is niet voor iedereen weggelegd maar een aantal van ons beginnen vroeg. Michel: “ik begin ‘s morgens tussen 5:00 en 5:30 en werk dan tot de lunch, daarna wissel ik met mijn vrouw.” Arnoud: “ik maak het niet zo bont als Michel maar bewonder het wel! Ik probeer een aantal keer per week om 6.00 uur uit bed te stappen en direct zonder verdere inleiding te beginnen met een grote taak, Sergey’s Frog.”
De ochtend is een hele speciale periode van de dag. Omdat er nog niemand anders wakker is en er nog helemaal niets gebeurd om je heen heb je totale rust. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat door hormoonhuishouding je creativiteit het hoogst is.
En wist je dat wilskracht een eindige kracht is? Dat doet me meteen denken aan het gezegde de boog kan niet altijd gespannen staan. En het klopt ook. onderzoek wijst uit dat het op een gegeven moment op. Dus kan ‘s morgens vroeg beginnen een gouden tijd voor je zijn door de combi rust om je heen en in je hoofd en creativiteit die er goed bij ligt.
Je leest het goed: spanning. Alex: “even wat fysieke oefening tussendoor is heel belangrijk.” Arnoud: “ik baalde er wel stevig van, want ik had nét sinds jaren weer de weg naar de sportschool gevonden, en fanatiek ook! Ik heb nu een setje oefeningen bedacht die ik 3 keer per week thuis doe. Ook ga ik een paar keer per week uit fietsen.” Djill die gaat er even met de honden uit én heeft een boksbal hangen in de achtertuin. Dat is een goede manier om even alle energie eruit te halen!
Tom is ook begonnen met thuis een paar workouts te doen. Wanneer je naar je werk gaat zoals gewoon kom je stiekem aan best wat stappen en handelingen die je in beweging houden. Als dat allemaal wegvalt moet je in beweging blijven, anders wordt jijzelf en je lichaam gek. Wandelen, fietsen, opdrukken, doe in ieder geval iets!
Het is heel makkelijk om de nadelen van deze periode onder de loep te leggen. Als je iedere dag het journaal kijkt kan dat bijna ook niet anders. En we ontkennen het niet, deze crisis slaat hard toe bij ondernemend Nederland, en vast ook bij jullie. Maar het is ook wel een unieke periode waar je veel samen bent met degenen die je lief hebt. Het is de tijd waar je dingen die je normaal voor lief neemt / nam onder handen neemt.
Het is een periode om aan nieuwe initiatieven of vaardigheden te werken! Sta daar ook bij stil is het advies. Arnoud: “ik schrijf iedere ochtend en avond in mijn 5 Minute Journal. Door iedere dag een aantal vragen te beantwoorden bedenk je waarvoor je allemaal dankbaar kan zijn. Je staat stil hoe jij jezelf door de dag heen ziet gedragen en wat jij gaat doen om er een leuke dag van te maken.” Het werkt echt. Door te richten op de dingen waar je wél invloed op hebt (jezelf) ga je veel bewuster door de dag heen.
Deze periode kan je ook het gevoel geven dat je in tweeën wordt getrokken door werk en privé en nergens echt aan toe komt. Iets zoals de 5 minute journal kan je helpen dat meer context te geven en jezelf rust te geven.
Muziek is van alle tijden, en niet iedereen houdt van dezelfde muziek. Maar onderzoek wijst wel uit dat wanneer je naar de juiste muziek luistert je jezelf beter kunt concentreren. Dat komt omdat de hersengolven die normaal op de Beta frequentie zitten door muziek naar Alpha gaan. Arnoud: “ik hou van klassieke muziek als ik werk, maar heb ook een lijstje met wat meer techno muziek. Zolang het maar geen zang heeft!” Sergey: “Drone Ambient of Dub Techno krijgt mij compleet in the zone!”
Je hebt uiteraard Spotify of Soundcloud. Maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar Brain.fm, een service die speciaal concentratie muziek maakt. Het kan de moeite waard zijn!
Dit is een psychologisch ding maar wel belangrijk: trek je normale kleren aan als je gaat werken, ook al blijf je thuis. Dit zorgt ervoor dat je hoofd ook echt weet dat je aan het werk gaat. Natuurlijk trek je die ook gewoon weer uit als je klaar bent met werken. Probeer in ieder geval niet de hele dag in je pyjama te lopen, dat gaat niet werken!
Dit was onze lijst. Wij denken dat je door tenminste één of meerdere van deze veranderingen te implementeren. Maak het jezelf net dat beetje makkelijker.. Niet op de zaak zijn is lastig, maar het kan ook heel goed werken als je het goed aanpakt! Welk nieuw inzicht heb jij gekregen uit deze lijst en ga je mee starten? Laat het ons weten!