Elke twee weken serveren we een spannende stelling over uitzenden in de toekomst, aan de hand van het Business Model Canvas. Wat voor canvas? Onze eigen CEO Michel legt het je deze week uit.
We gaan het toekomstig verdienmodel van de uitzendbranche stevig onder de loep nemen, zoals we meldden in een eerdere blog. Dat doen we in een serie blogs en interviews, die we verspreid over zo’n 4 maanden plaatsen. En daarbij maken we gebruik van het welbekende (of misschien toch niet) Business Model Canvas. Ken je dit mooie canvas nog niet? Geen enkel probleem. Daar is deze post dan weer voor bedoeld!
Waarom het Business Model Canvas?
Er zijn natuurlijk tig sjieke modellen om een branche of bedrijf onder de loep te nemen. Het Business Model Canvas - vanaf nu korten we af naar BMC - is er daar één van. Wat het BMC zo mooi maakt? Haar eenvoud. Want daar houden we van bij clevergig.
Bron: Strategyzer.com
Het Business Model Canvas: wat is het?
Het BMC is een veelgebruikt middel om je bedrijfsmodel in één pagina te beschrijven. Of nieuwe strategieën te formuleren. Het bestaat uit deze 9 bouwstenen:
- Customer segments
We beginnen natuurlijk bij de klant: op welke doelgroepen en klantsegmenten richt je je? Een belangrijk uitgangspunt is: verkoop je aan iedereen, dan verkoop je aan niemand. Maak dus heldere keuzes en duik diep in het profiel van je opdrachtgever. Wat doet die in een gemiddelde week? Hoe oriënteert hij zich en hoe koopt hij? Vergeet overigens niet de kandidaat: ook die is je ‘customer’!
- Value proposition
Welke toegevoegde waarde bied jij je klant? Wat onderscheidt jou van andere uitzenders en hoe speel je in op de behoeften van je doelgroep? Is het je kwaliteit, de prijs, of juist het gebruikersgemak? En ook hier: vergeet de kandidaat niet. Wat is je propositie naar hem of haar? Waarom zou een werkzoekende zich bij jou moeten inschrijven? Kun je die vraag makkelijk beantwoorden?
Geen tijd om te lezen? Check hier de video van de bedenkers van het BMC (2 min).
- Customer relationships
Hoe heb je contact met de klant? Is dat vooral persoonlijk, of juist online? Wil je dat je klanten veel zelf regelen, of ga je ze juist intensief ondersteunen bij het gebruik van je product of dienst?
- Channels
Via welke kanalen verkoop je jouw product of dienst? Vanuit een winkel, webshop, wellicht zelfs mobiel? Een nieuwe speler als Youbahn hanteert een heel ander model dan het traditionele uitzendbureau met een vestiging in de binnenstad.
- Revenue streams
Hoe verdien je geld? Dit gaat verder dan je tarieven: denk ook aan de keuze tussen een abonnement met terugkerende omzet, of juist een eenmalige fee. Ga je leunen op een enkele inkomstenbron, bijvoorbeeld een matching fee of een opslag per gewerkt uur? Of zijn er mogelijkheden om meerdere bronnen te creëren, zoals het opleiden en trainen van kandidaten op verzoek van je opdrachtgever?
- Key resources
Wat zijn de belangrijkste middelen die nodig zijn om je waardepropositie waar te maken, om je bedrijf te runnen? Leun je hierbij op anderen, of kun je die bedrijfsmiddelen in eigen beheer houden? Denk naast kandidaten en personeel ook aan technologie en software.
- Key activities
Wat zijn je belangrijkste werkzaamheden, de activiteiten die je waardepropositie creëren? Deze activiteiten wil je niet uitbesteden maar juist zelf blijven doen. Bedenk dus ook goed welke activiteiten niet tot je ‘core-business’ behoren en dus welke taken je niet langer zelf wilt doen.
- Partners
Met wie werk je samen om snel te groeien, of om je product te kunnen leveren? Voor jou als uitzender kan dat de NBBU, ABU, SEU en/of STOOF zijn. En kies je ervoor om bepaalde activiteiten uit te besteden, dan kun je niet zonder partners voor de diensten die zij je leveren.
- Cost structure
Hoe is je kostenstructuur opgebouwd? Heb je veel vaste en weinige variabele kosten? Hanteer je juist een flexibel model met veel variabele kosten die je snel kunt bijstellen naarmate de vraag naar je product groeit? Moet je eerst veel investeren om te starten, of kun je meteen aan de slag?
Zo gebruik je het BMC voor jouw organisatie
Een belangrijke uitdaging voor jou als intermediair ligt in je rol als tussenpersoon. Je dient zowel klanten als kandidaten te werven. En voor beide met een interessante en onderscheidende propositie te komen.
Die uitdaging gaat de komende jaren ook nog eens gepaard met stevige veranderingen in wetgeving en de impact van technologie op bedrijfsmodellen. Een mooie uitdaging wat ons betreft. En het uitgelezen moment om je als uitzender strategisch te oriënteren op de toekomst met behulp van het business model canvas.
We geven niet teveel weg natuurlijk, maar zo ziet het business model canvas eruit als het ingevuld is voor het uitzendbureau van de toekomst (door ons: copyright clevergig).
Hoe gaan wij het BMC gebruiken?
Elke twee weken nemen we één van de 9 bouwstenen van het BMC onder de loep. In de eerste week met een prikkelende stelling over het betreffende BMC-bedrijfsonderdeel. En hoe dat er over 3 jaar uitziet voor de uitzendbranche.
Met die stelling gaan we vervolgens de boer op. Op zoek naar meningen van experts van binnen en buiten de flexbranche. In de tweede week rapporteren we terug en geven we een samenvatting van de - hopelijk uiteenlopende - meningen. Allemaal hier in deze blog.
Meedenken? Graag!
Ook jij kunt meedenken, input leveren. Door te reageren op onze posts op social media en blog! Of meld je bij info@clevergig.nl. We mailen of bellen je dan graag met een paar snelle vragen!