<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=105400&amp;fmt=gif">
Skip to content
clevergig19-okt-2017 11:02:402 min read

Van vast naar flexibel met je personeel: yes, you can!

Nu we heel enthousiast vanaf de zijlijn hebben staan roepen dat het allemaal anders moet. Dat de vaste routines doorbroken moeten worden. En dat het echt de hoogste tijd is om flexibel werken te gaan omarmen. Is het natuurlijk ook wel zo netjes om je hiermee een heel klein beetje op weg te gaan helpen.

Want zonder nu meteen een bekende Rotterdamse voetbalclub aan te willen halen: iets met geen woorden, maar wel daden. Dus. 

Why, tell me why.

Want welke taken maak je dan flexibel? En hoe bouw je hier toch een steady team omheen? In dit blog helpen we je een klein beetje op weg. Met onze welbekende en vooral goedbedoelde praktische tips.

Allereerst is het als vanzelfsprekend taak om goed naar je organisatie te kijken. En te weten hoe de verdeling van tijd, kosten en omzet precies in elkaar steekt. Welke bedrijfsprocessen zijn belangrijk? En inderdaad: welke juist een stuk minder? Vraag jezelf af wat écht de kern is van wat je doet. De beroemde ‘WHY’. En als je die kern te pakken hebt, weet je meteen dat de rest van de werkzaamheden daarom flexibel kan. Zo simpel is het dus. 

Flexibel werken is in tegenstelling tot wat veel mensen denken meer dan ‘werknemers die op komen dagen als ze daar een keer zin in hebben’. Je hebt flexwerkers namelijk in heel veel smaken. Maak dus een plan, en houd rekening met de verschillende niveaus van flexibiliteit. Zoals je ook kunt zien in deze afbeelding van onze vrienden van Accenture:

 

Accenture_afbeelding.png

De niveaus van flexibiliteit:

  1. Een vast kernteam van fulltime medewerkers met vaste rollen
  2. Een vloeibaar team van fulltime en parttime medewerkers
  3. Talent pools die bestaan uit een interne en externe groep medewerkers. Die als het even kan meerdere taken voor jouw bedrijf kunnen vervullen. Denk aan een uitzendbureau dat een pool van medewerkers beschikbaar stelt. Of, heel ondernemend: je creëert je eigen interne ‘uitzendbureau’.
  4. Publieke marktplaatsen. Precies, zoals we al hebben beschreven in blog nummer #6. Nog altijd te bewonderen via deze link.

Omdat je met de flexibiliteit van de werknemers ook af wilt van vaste en langlopende contracten, gebruik je ook slimme en (yes!) flexibele oplossingen voor de verloning. Dankzij uitzendbureaus en payroll-bedrijven betaal je alleen voor de daadwerkelijk gemaakte uren. Of je werkt met freelancers en bijbehorende modelovereenkomsten.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: durf te experimenteren. En als je je daarbij prettiger voelt: begin op kleine schaal. Met één vestiging. Of een team. Of slechts één functie. Stel duidelijke doelen, en meet het succes. You’ll see.

Flexibilisering.

Zoveel bedrijven, zoveel smaken. En dus gelden er in deze fijne diverse wereld nauwelijks standaardregels. Nauwelijks, want één ding is wel degelijk zeker. En dat is dat de arbeidsmarkt hoe dan ook in een vrij steady lijn afstevent op flexibilisering. Dus is het taak om vooral mee te blijven bewegen. Liever nu, dan straks.

avatar

clevergig

clevergig is een nieuwe speler in de markt van HR Technologie. Wij ontwikkelen slimme software voor de gig economy, zodat bedrijven gemakkelijk hun flexibele schil kunnen managen. En zodat medewerkers de vrijheid hebben om te bepalen wanneer en voor wie ze werken.

OPMERKINGEN

GERELATEERDE ARTIKELEN