Nog niet eens zo gek lang geleden ging je er praktisch automatisch vanuit dat, wanneer iemand je vertelde dat diegene een optreden of gig had, je te maken had met een artiest. Een rockster. DJ. Of wellicht een acteur.
Welkom in 2017. Waar steeds meer werknemers kiezen om hun geld te verdienen bij verschillende werkgevers. Op verschillende manieren. Door inderdaad ook verschillende klussen aan te nemen. Welkom bij de zogenaamde ‘Gig Economy’.
Want we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de arbeidsmarkt blijft bewegen. En hoe! Heb je je ooit afgevraagd hoe deze markt eruit zal zien als bijvoorbeeld jouw kinderen ‘m straks betreden? In hoogstwaarschijnlijk een compleet andere wereld dan die waarin we nu leven. Met een sterke drang naar vrijheid, in plaats van vastigheid. Flexibel. En niet door gezellig 40 jaar hetzelfde werk voor diezelfde baas uit te voeren. Maar door meerdere projecten te doen, voor verscheidene opdrachtgevers.
Vaste contracten kunnen overboord, want in deze gig economy draait het vooral om tijdelijke posities. Organisaties huren voor korte tijd onafhankelijke werkers in, en selecteren deze op de al in een eerdere blog genoemde ‘juiste skills op het juiste moment’.
Nu willen wij natuurlijk helemaal niet zeggen dat 40 jaar voor een baas werken geen prachtige prestatie is. En het zal ongetwijfeld een hele hoop mensen ook ontzettend gelukkig hebben gemaakt. Maar de contingent workforce, de groepen werkers die samen werken aan projecten zonder vaste verbintenis, maakt het huidige leven toch een stuk makkelijker. Ook al lopen de redenen van werkgevers om voor zo’n groep flexwerkers te kiezen nogal uiteen. Zo blijkt uit het Gig Economy Report van EY. We hebben even wat cijfertjes voor je uitgelicht:
- Om beter met seizoenspieken om te gaan: 42%
- Om kosten te besparen: 55%
- Om specifieke kennis in te huren: 56%
Wel blijkt uit het zeer uitgebreide onderzoek dat er voor de werknemers nog wat uitdagingen in het flexibele 'gig' model zitten:
- Vaste medewerkers worden in 58% van de gevallen beter behandeld.
- 63% vindt het gebrek aan betaalde vakantie of ziekteverlof een terecht nadeel.
- 48% ziet graag een oplossing voor de onzekerheid.
Maar hey, no one said it would be easy. En bovendien: de motivatie van de giggers zelf liegt er niet om. Deze zin komt je wellicht bekend voor, maar zij beschouwen met name hun vrijheid als een zeer groot goed:
- 20% kan bijvoorbeeld geen vaste baan vinden.
- 80% waardeert vooral de flexibiliteit.
- 49% vindt de controle heel fijn.
OPMERKINGEN