<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=105400&amp;fmt=gif">
Skip to content
Michel Pilet 19-dec-2019 21:46:29 22 min read

2019: een doorslaggevend jaar

Zo rond de Feestdagen neem ik persoonlijk altijd de ruimte voor reflectie. Alles staat even stil en het is een mooie periode om terug te kijken op het afgelopen jaar. Om dankbaar te zijn voor alle ontwikkelingen, de groei, uitdagingen en belangrijkste lessen die we hebben geleerd. We nemen je graag mee in een wat ons betreft doorslaggevend jaar voor clevergig.

Waarom doorslaggevend?

>30.000 diensten p.m.

>7.000 flexwerkers

NPS +33

2019 is het jaar waarin we een serieus bedrijf zijn geworden. Nee, niet in de zin dat we alles opeens volgens strakke processen organiseren en geen lol meer maken. Integendeel. Maar wel in de zin dat clevergig haar bestaansrecht heeft gevonden. We lossen een groot probleem op in de markt. En zijn de fase van startup officieel ontgroeid. Zo is ons team verdubbeld naar 7 vaste krachten, aangevuld met 5 freelancers die ons regelmatig bijstaan.

Team in KievTeam overleg in Kiev

Onze inkomsten groeiden met 350% en we bedienen inmiddels meer dan 80 bureaus, die elke dag 7.000 flexwerkers plaatsen op meer dan 30.000 diensten per maand. Niet onbelangrijk: klanten geven ons een prachtige NPS score van +33. We zijn inmiddels break-even en cash flow positief. Winstgevendheid is nog geen doel, omdat we alle groei terug willen stoppen in het bedrijf. Zo kunnen we ons product nog beter maken en onze klanten nog beter bedienen. Met andere woorden: clevergig is here to stay!

Een paar belangrijke keuzes

Als ondernemer maak je elke dag keuzes. Bij clevergig maken we ze graag snel, maar doordacht. Ons kompas? De 3 kernwaarden die we in het begin hebben vastgesteld: eenvoud, vrijheid en customer obsession. Het blijft lastig om voor die laatste een goed Nederlands woord te vinden :-) Maar wat zijn de belangrijkste keuzes die we het afgelopen jaar hebben gemaakt? Keuzes die onze toekomst voor een groot deel vorm geven?

Geen nieuwe investeringsronde

In het begin hebben we een relatief klein bedrag opgehaald via particuliere investeerders. En ja, we hebben erover nagedacht om groeigeld op te halen. We zijn er zelfs actief mee bezig geweest. Na gesprekken met meerdere Venture Capital (VC) fondsen, kregen we echter veelal dezelfde feedback:

 • "Erg interessant waar jullie mee bezig zijn, maar het is nog wat vroeg" (lees: onvoldoende tractie)
 • "De markt is erg druk" (lees: te veel concurrentie)
 • "De markt is mogelijk te klein" (we opereren in een niche)

Dit heeft ons aan het denken gezet. Hebben we dit groeigeld echt nodig? En wat betekent een VC voor onze kernwaarde ‘vrijheid’? Hoeveel ruimte hebben we dan om zelf onze koers te bepalen? Gelukkig kunnen we inmiddels op eigen benen staan en hebben we geen extra geld nodig om te overleven. Met slim cash flow management en onze aanhoudende groei, hebben we voldoende mogelijkheden om bootstrapped hard te blijven groeien. Ook al opereren we in een niche. Wat daar verschillen we van mening met de VCs. Onze markt is veel groter dan iedereen denkt, onszelf inbegrepen tot voor kort:

 • We bedienen nu primair uitzend- en bemiddelingsbureaus. Die is helder :-)
 • Echter, een groeiend deel van onze klanten is formeel geen uitzendbureau, maar plaatst ook medewerkers op verschillende plekken bij diverse opdrachtgevers. Denk aan bedrijven die werken met chauffeurs, beveiligers, schoonmakers event staff en verkeersregelaars.
 • En sinds kort hebben we per toeval een nieuwe doelgroep aangeboord: interne flexbureaus. Veel grotere bedrijven en instellingen met meerdere vestigingen, hebben een intern flexbureau. Zo'n bureau plaatst flexibel personeel op verschillende locaties of afdelingen binnen het bedrijf. Denk aan zorginstellingen, ziekenhuizen, de kinderopvang en hotelketens.

Een nieuwe North Star

Hoe meet je het succes van je bedrijf? Tot voor kort deden we dat in de vorm van Monthly Recurring Revenues (MRR), oftewel de maandelijkse inkomsten via de abonnementen. Deze MRR is een optelsom van de inkomsten van nieuwe klanten, groei van bestaande klanten, minus de opzeggingen van klanten. Zolang de MRR toeneemt, dan groeide het bedrijf. Maar stellen we hiermee echt de klant centraal? Is MRR iets wat onze klanten bezig houdt? Eerlijk gezegd niet. We hebben daarom ons belangrijkste maatstaf - ook wel bekend als de North Start Metric - aangepast naar iets wat beter past om het lange termijn succes van clevergig te waarborgen.

Ter inspiratie hebben we gekeken naar de metrics van andere bedrijven. Een paar voorbeelden:

Spotify = ‘Time spent listening’
AirBnB = ‘Aantal geboekte nachten’
Facebook = ‘Maandelijks actieve gebruikers’

We hebben uiteindelijk gekozen voor het aantal gevulde diensten. Wanneer klanten namelijk meer diensten via clevergig invullen, dan groeit hun omzet. En maken ze meer gebruik van ons product. Het helpt ons in de verdere productontwikkeling. Om barrières weg te nemen en het starten en groeien met clevergig nog eenvoudiger te maken. Ons verdienmodel is overigens nog steeds gebaseerd op het gebruik van ons product. Dus als onze klanten meer diensten vullen, dan groeit vanzelf onze omzet mee.

Wat hebben we geleerd?

Door het hoge tempo en de snelle groei is er veel op ons afgekomen. Dat alleen al was een interessant en leerzaam proces. Hoe schaal je je processen op als je in korte tijd 3 keer zoveel klanten bedient? Er elke maand 30% meer gebruik wordt gemaakt van je product? En je team meer dan verdubbelt in 6 maanden tijd? Zie hier de belangrijkste lessen voor ons. Sommigen waren verrassend, anderen juist niet.

Welke waarde voegen we toe?
Toen we begonnen met clevergig, dachten we dat we vooral tijd zouden besparen voor onze klanten. Je kunt immers razendsnel een dienst vullen via onze app met push notificaties. En een besparing in tijd is ook ergens een besparing in kosten. Maar ja, clevergig kost natuurlijk wel geld, dus hoe groot is die besparing? Toen gebeurde iets geks... Hoe meer klanten met ons product aan de slag gingen, hoe vaker een bepaald patroon naar boven kwam. De bureaus en bedrijven die met clevergig werken, groeien in het eerste jaar met 200-300%. De kleinere met 300%, de grotere met 200%. Onze software geeft een vliegwieleffect.

Vliegwieleffect clevergig

Het clevergig effect!

Hoe dit kan? Als je als bureau snel diensten weet in te vullen, dan is je opdrachtgever snel geholpen. En zal hij vaker bij je terug komen. Ook je flexwerkers krijgen meer werk aangeboden en dat trekt weer andere flexwerkers aan. En dat trekt weer meer opdrachtgevers aan… Als je het zo bekijkt, verdient clevergig zich heel snel terug. De extra inkomsten die onze klanten verkrijgen uit het vullen van meer diensten, overstijgen al snel de maandelijkse kosten van de clevergig software.

Werken in vs werken aan het bedrijf
Lange tijd werkten Sergey, Arnoud en ik als enige full time aan clevergig. We deden alles zelf :-) Programmeren, marketing, online demos, het aan boord brengen van nieuwe klanten en de ondersteuning van bestaande gebruikers. Met de groei van clevergig en de uitbreiding van het team is ook onze rol veranderd. Van een manusje-van-alles naar deels leidinggevende en nog steeds deels manusje-van-alles :-) We werken nu niet langer enkel in het bedrijf, maar gelukkig ook steeds meer aan ons bedrijf. We realiseren ons terdege dat dit een luxepositie is. Veel ondernemers blijven hangen in de operatie en krijgen niet de ruimte om na te denken over strategie, positionering of het benaderen van nieuwe segmenten. Natuurlijk vraagt dit ook weer andere dingen van ons als leiders. Het opstellen van een aansprekende visie met heldere doelen. Zodat iedereen weet welke kant we opgaan en de rol die zij hierin kunnen spelen.

Dicht bij onszelf blijven
Ik had het eerder over de vele beslissingen die je op een dag neemt. Sommigen zijn moeilijk en hebben onomkeerbare impact. In andere gevallen kun je een eventuele slechte uitkomst snel corrigeren. In de praktijk is nagenoeg alles naderhand terug te draaien of bij te sturen. Wat ons in ieder geval enorm heeft geholpen in deze vele keuzes, zijn onze merkwaarden. We hebben bij de oprichting van clevergig goed nagedacht over het soort bedrijf dat we willen zijn. Hoe we met elkaar en onze klanten willen omgaan. Anders gezegd: onze cultuur. Bij clevergig leggen we elke beslissing langs de volgende drie waarden:

 • Eenvoud: bij clevergig houden van eenvoud in alles wat we doen. Less is more. En eenvoud is de ultieme verfijning. Dit komt vooral naar voren in ons product. Dat proberen we intuïtief en gebruiksvriendelijk te houden. Maar het komt ook naar voren in onze werkwijze en processen. Ook die houden we eenvoudig, voorspelbaar en schaalbaar.
 • Vrijheid: onze eigen autonomie en vrijheid is enorm belangrijk voor ons. Het is ook van belang voor de flexwerkers die met clevergig werken. Maar we trekken dit ook naar ons team en hoe we samenwerken. We werken al vanuit meerdere locaties (Amsterdam en Kiev) en nagenoeg elk teamlid werkt een aantal dagen per week vanuit huis of een andere locatie. Met de juiste tooling (Zoom, Asana, Google Drive en Slack) zijn er geen barrières om effectief vanuit elke locatie en moment te werken.

Asana clevergigAsana als project management tool

 • Customer obsession: we bedienen onze klanten zoals we zelf ook graag bediend willen worden. Ook al leveren we software en doen we dat grotendeels op afstand, uiteindelijk koopt toch een persoon je product. En kiezen ze voor jou omdat ze de persoon aan de andere kant vertrouwen. We werken intensief samen met onze klanten om ons product continu te verbeteren.

Een product dat nooit af is

290 technische taken

>20 product releases

Het product team vormt een onmisbare schakel in ons bedrijf. En bouwt elke dag aan een stabiel en veilig product. En niet te vergeten: nuttige nieuwe toepassingen. Wij zeggen dan ook regelmatig ”het product is nooit af”. We blijven ons verbeteren en doorontwikkelen. In de toekomst gaan ook bij ons nieuwe technieken als kunstmatige intelligentie, machine learning en spraak een steeds grotere rol spelen.

AlexBack-end engineer Alex

In onze ontwikkeling leunen we zwaar op de feedback van onze klanten. We hebben in 2019 maar liefst twintig grote releases gedaan en 290 technische taken afgehandeld. Dat is bijna elke 2 twee weken een release! Zie hier een overzicht van de belangrijkste toepassingen en verbeteringen:

 • Januari
  • Toegang voor opdrachtgevers: opdrachtgevers hebben inzicht in de status van diensten, zien wie er komt werken, uren goedkeuren en zelf diensten aanvragen
 • Februari
  • Een vernieuwde onboarding: hiermee zetten we een belangrijke stap. Nieuwe klanten kunnen grotendeels zelfstandig hun account inrichten en starten met clevergig
  • Verbeteringen in Urenregistratie: de mogelijkheid om bijlagen toe te voegen en om pauzes te loggen
 • April
  • Maatwerk velden voor opdrachtgevers: breid het profiel van je opdrachtgevers uit met extra velden. Variërend van tekstvelden, tot drop down lijsten tot vinkjes-velden
  • Agenda filters: bepaal zelf wat je ziet in de agenda. Filter op status dienst, opdrachtgever, locatie en medewerkers
  • Architectuur: ook deden we een algehele aanpassing van onze architectuur, waarbij rollen niet langer gekoppeld worden aan individuele opdrachtgevers. Rollen worden centraal aangemaakt voor het gehele account en alle opdrachtgevers
 • Mei
  • Voorkeurskandidaten en uitgesloten kandidaten: per opdrachtgever kun je medewerkers uitsluiten of juist toevoegen aan een voorkeur pool
  • Extra filters: nauwer filteren dan enkel rol en beschikbaarheid alleen? Maak zelf extra filters aan en gebruik ze om de juiste medewerkers uit te nodigen. Denk aan filters rondom vaardigheden, persoonlijke voorkeuren of opleidingen
  • Medewerkers toewijzen op een dienst: een nieuwe manier van plannen. Naast het oproepen van medewerkers is het mogelijk om iemand direct op een dienst toe te wijzen, zonder te wachten op zijn of haar bevestiging
 • Juni
  • Beschikbaarheid: medewerkers kunnen eenvoudig hun (on)beschikbaarheid opgeven in de app. Voor losse dagen, maar ook in een terugkerend patroon. Ook kun je iemand toch uitnodigen, ook al is deze onbeschikbaar
  • Performance verbeteringen: grotere server en database capaciteit, verdeling van gebruik over meerdere CPU's. Dit resulteerde tweemaal in verlaagd gebruik van CPU en geheugencapaciteit
 • Juli
  • Nieuwe kalender ontwerp: de kalender is volledig vernieuwd, met meer overzicht en ruimte voor meer diensten op 1 pagina
  • Rapportage filters: kies zelf welk type rapport je wilt downloaden. Maak rapporten voor specifieke opdrachtgevers en medewerkers

Nieuwe kalenderDe vernieuwde kalenderweergave

 • Augustus
  • Branding module: gebruik je eigen huisstijl en logo in de clevergig app
 • September
  • ORTs: maak zelf eenvoudig een schema van onregelmatigheidstoeslagen aan en pas deze regels toe in je rapportage

ORTsOnregelmatigheidstoeslagen zelf instellen

 • November
  • Update module Urenregistratie: medewerkers, opdrachtgevers en bureaus kunnen opmerkingen plaatsen om eventuele onduidelijkheden af te handelen. Ook kan een dienst op locatie met een handtekening worden goedgekeurd

DIMAFront-end engineer Dima

Groei om trots op te zijn

350% omzetgroei

>50 nieuwe klanten

De groei van clevergig in 2019 was waanzinnig. Alhoewel de groei in het vierde kwartaal iets minder hard ging dan het vorige kwartaal, is 2019 een jaar om enorm trots op te zijn. We hebben >50 nieuwe klanten toegevoegd. En de maandelijkse inkomsten zijn met een factor 3,5 gegroeid. Een mijlpaal om absoluut trots op te zijn.

Hieronder lees je meer over de vier drijfveren achter deze mooie cijfers. Drijfveren die ons ook in de toekomst gaan helpen om nog meer te groeien.

Gratis proefaccount
De free trial is een krachtige zet gebleken om mensen te laten proeven van het product, alvorens ze overging tot een aankoop. Dit heeft geleid tot twee directe aanmeldingen tijdens het proefproces, en een tientallen andere prospects. De gratis proef hielp deals op gang te brengen. Vooral omdat het klanten een manier biedt om te kijken of clevergig waarde biedt, zonder tussenkomst van een verkoopmedewerker. Grote verandering en impact.

Fulltime marketing

TomGrowth Hacker Tom

Met Tom in ons team hebben we de overstap gemaakt van marketing als een side hussle, naar een fulltime rol. Dit heeft meer ruimte gegeven om methodisch te experimenteren en om erachter te komen wat werkt en wat niet niet. Voor de toekomst betekent dit dat we meer inzicht krijgen in de effectiviteit van onze marketing.

Doorverwijzingen
Doorverwijzingen van bestaande gebruikers zijn enorm waardevol gebleken. Dit soort leads en deals sluiten sneller en vertalen zich naar meer actieve gebruikers. We hebben een paar klanten die ons regelmatig doorverwijzen. Maar de grootste bron van doorverwijzingen is verrassend genoeg de medewerkers die de clevergig app gebruiken. Zij spreken regelmatig andere flexwerkers, werken voor meerdere bureaus, of beginnen zelf een bemiddelingsbureau. Hun positieve ervaringen met clevergig delen ze graag en veelvuldig. Dit bleek een uitstekend hulpmiddel in het sneller en breder vergroten van de clevergig "olievlek".

Grotere klanten
Deals met grotere klanten hebben ons veel opgeleverd. Niet enkel financieel, maar vooral voor ons product. Grotere bureaus hebben andere verwachtingen van ons bedrijf. Ze hebben ons geholpen / gedwongen sneller volwassen te worden. Een uitdaging is dat deals een langere doorlooptijd hebben. Met als gevolg dat je een ruimere pijplijn aan actieve deals nodig hebt om je doelen te bereiken.

Vergeet je bestaande klanten niet

>1.2m uur gewerkt

459 tickets opgelost

Als je hard groeit, bestaat de kans dat je continue naar buiten kijkt om nieuwe deals te sluiten. Want meer klanten is altijd goed voor je bedrijf. Daar zijn we het niet helemaal mee eens…

De juiste klanten
Ten eerste dien je te zorgen dat je de juiste klanten binnenhaalt. En niet zomaar elke klant die interesse heeft. Als er geen goede match is tussen hun probleem en jouw oplossing, dan gaan ze niet actief aan de slag met je product en zeggen ze binnen de kortste keren weer op. We hebben zelf ondervonden dat de eerste 90 dagen na de start met ons product cruciaal zijn. Als een klant dan niet proactief - uiteraard met onze hulp - het product uitrolt in haar operatie, dan is de kans op churn groot.

Expansion revenues
Ten tweede is er veel ruimte om een deel van je bedrijfsgroei te realiseren via je bestaande klanten. Zeker als je verdienmodel - zoals dat van clevergig - is gestoeld op verbruik van je product. Hoe meer diensten een klant vult met clevergig, hoe hoger de abonnementskosten. Voor een kant is dit logisch. Immers, hoe meer diensten zij vullen, hoe hoger ook hun eigen inkomsten. Daarmee hebben we een duidelijke drijfveer van Customer Success te pakken. Zolang wij ons richten op hun success, volgt het onze vanzelf. En dat werkt. Inmiddels komt 30% van onze totale inkomsten uit zogeheten Expansion revenues: de toename aan inkomsten van bestaande klanten. Nog beter: onze klanten groeien 200-300% in gebruik in het eerste jaar dat ze met clevergig werken. De kleinere bureaus weten zich met hulp van clevergig daarmee een stevige positie op te bouwen in de markt waar ze actief zijn.

Beperkte support
Bij clevergig helpen we onze klanten graag. Maar het liefst doen we dat op een efficiënte manier. De beste manier? Wat ons betreft support overbodig maken. Niet dat we onze klanten niet willen helpen. Nee, beter is het om een dermate intuïtief product te maken, zodat je als gebruiker nagenoeg geen vragen hebt. Alles wijst zich vanzelf en is eenvoudig om eigen te maken. Dat is ons hogere doel. Natuurlijk zijn we daar nog niet. En zijn sommigen vragen of uitzonderlijke situaties niet op te lossen, zonder hulp. Daarom bieden we een uitgebreide Knowledge Base, plus support via email en indien nodig via de telefoon. Dit jaar hebben we 459 tickets opgelost. Dit klinkt veel, maar het zijn slechts 10 vragen per week. Niet slecht voor een bedrijf met >7.000 actieve gebruikers.

DjillCustomer Success Manager Djill

 

Wat zal 2020 brengen?

Als bedrijf zullen we ongetwijfeld doorgroeien. Wat weer andere dingen vraagt van ons als team en als individu. En niet onbelangrijk: van ons product. We hopen dat het niet te serieus en zakelijk wordt :-) Eén ding geeft houvast: onze kernwaarden: ‘Eenvoud’, ‘Vrijheid’ en ‘Customer obsession’. Zolang we die in gedachten houden, komt alles vanzelf goed.

Langs deze weg bedanken wij graag alle klanten, medewerkers en opdrachtgevers voor het vertrouwen in clevergig. En wensen wij jullie mooie Feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar!

avatar

Michel Pilet

Helping companies build an on-demand workforce

OPMERKINGEN