<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=105400&amp;fmt=gif">
Skip to content
Arnoud Visser11-aug-2020 12:15:005 min read

2020: het jaar dat samenwerken écht gaat veranderen

Wat hebben we een hoop te verduren gehad laatste maanden. Op alle fronten. We hebben onszelf door een pandemie heen geworsteld. Niet alle bedrijven zijn er even goed doorheen gekomen, maar we zijn ons weer aan het herstellen.

Ook op het gebied van werk, bedrijven en teamwork is er één en ander veranderd. Bepaalde manieren van (samen)werken hebben een grote vlucht genomen. Iedereen Meet via Zoom en krijgt dingen gedaan via Teams. Deze termen zijn opeens niet meer weg te denken uit het werk!

Deze - uit noodzaak geboren - veranderingen laten iedereen wennen aan de toekomst van teamwork.

Er zijn ons een paar specifieke dingen opgevallen. Van de buitenkant lijken het meer kleine nuances. Voor ons waren het grote inzichten waar we echt mee aan het werk zijn gegaan.

Laten we met zijn allen niet vergeten: het gaat om het werk. Natuurlijk zijn er bepaalde aspecten die samenwerken leuk maken. Maar; zijn we met kantoortuinen, pingpongtafels en urenlange vergaderingen het doel voorbij geschoten?

De grootste lessen waar jij wat aan kan hebben delen wij graag met jullie.

Onnodige bureaucratie overleefd het niet

Het antwoorden van nieuwe vragen van klanten en het bieden van ondersteuning. De volle kalender met afspraken zonder een duidelijke agenda. Die stroperige projecten die blijven hangen. Het maakt niet uit over welk onderwerp het gaat. Maar bureaucratie wordt steeds minder geaccepteerd. Door klanten en door collega's.

Doortastendheid, eerlijkheid en snelle actie wordt steeds belangrijker. We moeten elkaars tijd meer waarderen, en elkaar niet meer voor de gek houden.

Het zal voor de traditionele bedrijven erg wennen zijn. Maar wanneer je nu mee veranderd kun je hier later de vruchten van plukken.

Hoe wij dit inzicht toepassen: wij maken goede afspraken. We hebben alleen vergaderingen als er iets beslist moet worden. We doen van te voren het denkwerk en delen het met elkaar. Op deze manier kunnen we direct de diepte in.

marvin-meyer-SYTO3xs06fU-unsplash (Medium)

Output is belangrijker dan input

Niet alles in ons leven heeft de aandacht nodig waarvan we dachten dat die het nodig had. Dat is te betrekken op werk, familie, vrienden, hobbies, het uitgaan, vakanties, etcetera.

Wanneer we kijken naar werk zijn er bij jou vast momenten geweest dat er niets uit je handen kwam. En dagen dat alles vanzelf ging. Of misschien heb je een dag niet gewerkt zonder dat je baas / manager het wist. We vertellen het niet door ;). Het gaat ook niet altijd over hoeveel tijd je in je werk stopt. Het gaat erom dat je de dingen doet die er echt toe doen.

Het gaat om je output, niet om je input. Het gaat dus niet om het aantal uur dat je werkt. Het gaat niet om het aantal emails dat je rond stuurt op een dag of hoe snel je reageert. Het gaat om het aantal deals dat je sluit, of het aantal diensten wat je vult in je planning. Of als je artikelen schrijft als job het aantal artikelen dat je schrijft.

Hoe wij dit inzicht toepassen: "show your work" is één van onze nieuwe credo's. Het gaat erom dat je de vruchten van je harde werk niet voor je moet houden. Je moet ze actief delen. Je zegt wat je gaat doen en doen wat je zegt!

Vertrouwen is het nieuwe valuta, niet tijd

De 9 - 5 mentaliteit heeft de laatste maanden best een klap gehad. Want - is het houdbaar wanneer je alle zaken moet regelen die wij moesten regelen?

Weet jij dagelijks wat je collega's aan het doen zijn als je op afstand werkt? Je weet het nooit helemaal zeker van uur tot uur. En op kantoor hebben mensen ook dagen dat ze helemaal niet productief zijn. En dat wel op kantoor zitten. Is dat nuttig?

Wanneer je meer vertrouwen toont in de prestaties van je team zul je snel inzicht krijgen in individuele prestaties. Omdat het werk steeds meer gaat spreken zie je snel genoeg bij wie je moet bijsturen en wie niet.

Wanneer je bovenstaande les tot je neemt komt er ook meer ruimte voor flexibiliteit. Er komt meer ruimte voor eigenaarschap.

Hoe wij dit inzicht toepassen: wij weten wat het team te doen heeft - in grote lijnen. Hoe ze de dagen hebben ingedeeld van uur tot uur weten we niet. En dat interesseert ons ook niet zoveel. Zolang het werk geleverd wordt.

 

bernard-hermant-OLLtavHHBKg-unsplash

Asynchrone communicatie is in opmars

Goed en transparant samenwerken terwijl je elkaar tijd (en aandacht) respecteert is pittig. Iedere vraag om hulp feedback, iedere meeting die je belegt haalt mensen van de taak af die ze aan het doen zijn.

Er zijn manieren van communicatie die meer ruimte laat voor weloverwogen berichten. Die ervoor zorgt dat de ander de ruimte heeft om na te denken over hetgeen ze gaan zeggen.

Dat noemen ze asynchrone communicatie. WhatsApp is synchrone communicatie. Slack, Messenger, Meetings en Bellen zijn ook voorbeelden van synchrone communicatie.

Door asynchroon de modus te maken zorg je voor communicatie die hout snijdt. Je team kan nadenken over hetgeen ze antwoorden op je vragen. Heb je een vraag voor iemand? Door een asynchrone benadering kom je zelf soms ook al op het antwoord.

Hoe wij dit inzicht toepassen: asynchrone communicatie is bij ons de nieuwe norm. Het team mag op bijna alles op het juiste moment antwoord geven. Het zorgt voor doordachte communicatie. En nogmaals, het stimuleert eigenaarschap.

 

headway-5QgIuuBxKwM-unsplash

Tools voor samenwerking en communicatie zijn onmisbaar

Nu mensen meer gewend raken aan online samenwerken gaat het meer over de essentie. Een van de hoekstenen van samenwerking is communicatie. We zijn er ons steeds meer bewust van dat de juiste gereedschappen essentieel zijn. En dat geldt helemaal voor communiceren.

Tools om te videobellen, om samen op een project je feedback te leveren. Om direct een bericht te sturen over iets wat ECHT niet kan wachten. Deze tools blijken onmisbaar in het nieuwe manier van werken.

Wij maken zelf ook een gereedschap om te communiceren. On-demand planning is namelijk ook veelal communicatie!

ps. mocht je meer willen weten over de tools die we gebruiken check dan deze post.

Hoe wij dit inzicht toepassen: wij waren met onze stack al best goed ingericht. Maar we zijn hier nog meer mee bezig gegaan. We hebben ook duidelijke richtlijnen ontwikkeld over hoe we communiceren met elkaar. Dit zorgt voor transparantie.

Begin rustig, maar begin - nu jij!

Dit waren de belangrijkste lessen die wij hebben geleerd over samenwerking de laatste maanden. Sommige spreken je aan, en anderen vast helemaal niet. En dat is OK.

De manier waarop je samenwerkt met collega's en klanten zal niet in één dag veranderen. Het begint met kleine inzichten en bouwt daarop verder.

Zet vandaag de eerste stappen door de volgende kritische vragen aan jezelf te stellen:

  • Die ene wekelijkse terugkerende afspraak: is die écht de moeite waard? Wordt er echt iets in besloten?
  • Wat zijn de dingen die ik doe die het meeste impact hebben op mijn succes? Doe ik daar genoeg van?
  • Heb ik - wanneer ik iets vraag - direct antwoord nodig? Kan het niet even wachten zodat ik ook nog een beter antwoord krijg?

Met deze vragen ga je samenwerking op een andere, rustige manier bekijken. Op deze manier wordt je meer weloverwogen in je aanpak.

avatar

Arnoud Visser

Mijn naam is Arnoud en ik heb de rol van Chief Growth Officer bij clevergig. Binnen deze rol houd ik mij bezig met sales, marketing en verdere groei van clevergig. Vet leuk! Benader mij direct voor meer tips over groei van jouw bureau.

OPMERKINGEN

GERELATEERDE ARTIKELEN