<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=105400&amp;fmt=gif">
Skip to content
De Ultieme Gids tot Employer Branding
Arnoud Visser18-aug-2020 12:15:007 min read

De Ultieme Gids tot Employer Branding- bouw een sterk werkgeversmerk!

Employer branding is big. Alles en iedereen is een merk. Van vlogger tot ondernemer. Daar hoort jouw bedrijf ook bij! Gelukkig hoef je echt geen groot bedrijf te zijn om dat merk aan te prijzen. Het gaat om je tijd in de juiste dingen te investeren voor je bedrijf!

Dit artikel gaat op voor iedereen. Van uitzendbureau tot cateraar. Want het loont altijd om duidelijk te hebben waar je als werkgever voor staat!

Wat is employer branding eigenlijk?

Natuurlijk zegt de term zelf het al een beetje: met employer branding zet je je bedrijf in de markt als merk. Om precies te zijn als een werkgeversmerk. Want dat is inderdaad de letterlijke vertaling van employer brand. Bij voorkeur presenteer je jouw bedrijf ook als aantrekkelijke werkgever. Dat werkt wel zo goed! En dat doe je dan niet alleen voor toekomstige werknemers, maar ook voor je huidige personeel. Want zo krijg je er gratis reclamemakers bij die trots zijn op het bedrijf waar ze werken. En dat zijn de beste aanbevelingen die je maar kunt krijgen.
 
Vet bekend merk - Coca Cola

De binnenkant is het belangrijkst

Maar employer branding is meer dan schaamteloos reclame maken voor je eigen organisatie. Om te beginnen moet je die beste employer ook echt zijn. Of in elk geval gewoon een leuke werkgever met medewerkers die hun werk met plezier doen. Goede koffie helpt natuurlijk. Maar verder heb je er geen dikke lease-auto's of over the top feestjes voor nodig. Het gaat er vooral om dat je kompas de juiste richting op staat, en dit overbrengt aan je team en sollicitanten.
 
MKB telt zeker mee! Uit onderzoek van Randstad blijkt dat grote corporates gewilde werkgevers zijn. Dan gaat het om salaris, baanzekerheid en doorgroeimogelijkheden. Máár goed om te weten: die drie factoren zijn voor weinig werknemers echt doorslaggevend. Veel belangrijker zijn een innovatieve bedrijfscultuur en een goede werk-privé-balans. En juist daarop scoort het MKB!

Bepaal wat jou uniek maakt

Mensen waarderen een goede werksfeer en inhoudelijk interessant werk meer dan hun salaris. Daar horen ook de secundaire arbeidsvoorwaarden bij. Dit schrijft Monsterboard. Dus bedenk wat jouw unique selling point is als werkgever. Wat heb jij je werknemers te bieden, wat maakt werken bij jou bijzonder? Misschien schenk je inderdaad schandalig lekkere koffie. Of ben je de beste in het geven van complimenten en coaching? Of je kunt toekomstige medewerkers gewoon gezellige collega’s en veel vrijheid bieden. Zoals wij bij clevergig.
 
Er zijn andere elementen die werknemers belangrijk vinden in hun baan. Dat zijn zelfstandigheid, genoeg afwisseling en een goede balans tussen werk en privé. Daar kun jij als werkgever vast wat mee!
 
Dan pas kleed je de buitenkant aan Weet je eenmaal wat jou als werkgever uniek maakt kun je jezelf aan de wereld laten zien. Oké, misschien cliché, maar het belangrijkste daarbij is dat je de waarheid vertelt. En dicht bij jezelf blijven is ook belangrijk. Want mensen prikken daar zo doorheen!
 
davisco-5E5N49RWtbA-unsplash

Kernwaarden

Bepaal welke van jouw unique selling points je wilt benadrukken. Dit zijn de kernwaarden van je organisatie als employer brand. Deze geven aan waar jij als werkgever voor staat. Op die kernwaarden leg je vervolgens ook de focus in je externe communicatie. Voeg in een vacature bijvoorbeeld korte informatie toe over je bedrijfscultuur. Of besteed eens een post op sociale media aan de sfeer op de werkvloer. Zo hechten we bij clevergig veel aan onze kernwaardes vrijheid, klantobsessie en eenvoud.
 
Een sterk werkgevers merk geeft een duidelijk signaal af: bij ons ben je welkom. Bij ons wordt je goed behandeld. Wanneer je de moeite neemt om hierin snel te investeren zal het op de langer termijn renderen. Het zorgt er in ieder geval voor dat je je onderscheidt van de concurrentie!
 
Zo. Dit was de inleiding van Employer Branding. Het voorgerecht. We willen namelijk een goede basis leggen voor de uitvoering!

Korte herhaling van de basis

Eerst een kleine recap van het eerste deel. Met employer branding laat je zien wie je bent als werkgever. Je zet jezelf op de kaart als een aantrekkelijk bedrijf om voor te werken. En voordat we echt aan de slag gaan met dat beloofde stappenplan... Dit was hoe je met employer branding begint:
 
 1. Wie ben je en waar sta je voor als bedrijf? Klinkt filosofisch maar dat is het niet. Bepaal aan welke waarden je belang hecht als werkgever en wat de kernwaarden zijn van je bedrijf. Zijn dat expertise en kwaliteit, of toch eerder het centraal stellen van je klant en je mensen?
 2. Bepaal hoe je employer brand er nu voor staat Maakt niet uit hoe groot of klein je bent. Je kunt gewoon vragen wat je werknemers op dit moment waarderen aan jou als werkgever. En uiteraard of je aantrekkelijk bent voor nieuwe kandidaten. Krijg je veel sollicitaties binnen en wordt de vacature-pagina veel bezocht? Dit zijn signalen dat je de goede kant op gaat. Pro-tip: vraag ook eens waar collega's op afknappen.. Dat biedt geheid interessante inzichten.
 3. Bepaal 3 - 5 kernwaarden, ook niet meer dan dat. Het worden eigenlijk je personeels - USP’s. Wat maakt jouw bedrijf uniek als werkgever? Waarom willen medewerkers wel bij jou werken en niet bij de concurrent? Het hoeft niet heel groot of gek te zijn: bedenk gewoon hoe het is om bij jou te werken. Belangrijkste is om dichtbij jezelf. Vertel de waarheid.
 
En nu verder: fase 2! Oké, je hebt je kernwaarden op een rijtje en stap 1 t/m 3 netjes afgevinkt. Wat nu? We hebben hier 5 stappen opgeschreven die je kunt doorlopen. Met deze lijst krijg je een loepzuivere Employer Brand.

Stap 1: Wie is je ideale kandidaat?

Gelukkig is employer branding geen eenrichtingsverkeer. Het is niet alleen gericht op het naar buiten brengen van jouw werkgeversmerk. Net zo belangrijk is het aantrekken van de juiste mensen. Mensen die binnen jouw bedrijf en bij je bedrijfscultuur passen. Bepaal dus wie dat zijn. Stel jezelf de volgende vragen:
 • Wat vind ik belangrijk in een medewerker?
 • Wat voor type collega wil je graag bij je bedrijf hebben?
 • Hoe komen jouw kernwaarden terug in iemand die ik voor mij heb?
 • Hoe gedragen ze zich? Of juist niet?
 • Wat zijn hun unieke karaktertrekken? Hobbies?
Eigenlijk verschilt employer branding niet gek veel van ‘normale’ marketing. Stel je doelgroep vast, bepaal hoe die er precies uitziet en pas daarop je boodschap aan.
 
clem-onojeghuo-fY8Jr4iuPQM-unsplash

Stap 2: Wat wat is je werkgevers waarde propositie?

We gooien er even een fancy woord in: de employer value proposition, ook wel EVP. Want dat is de volgende stap. Je weet wie je doelgroep is, dus bepaal je op basis daarvan welke van je USP’s als werkgever je wil promoten. De EVP of ‘werkgeverswaarde’ is de verzameling van die aller-uniekste selling points. het is de boodschap, de propositie die je de wereld in gaat sturen.

Stap 3: breng je EVP naar buiten

Het hele doel van het opstellen van je employer value proposition is natuurlijk om er ook wat mee te doen. Dit is de stap waar het allemaal om draait. Waar en hoe breng je dat naar buiten?
 • Op je website. Maak een aparte ‘werken bij’-, ‘jobs’-, ‘banen’- of vacature-pagina op je website. En zorg ook dat die er een beetje gezellig uitziet, mooi in de huisstijl. Hierdoor kan iedereen op een laagdrempelige manier kennis maken met je EVP.
 • De Company Page op socials. Zorg voor een mooie en informatieve ‘company page’ op Facebook LinkedIn en Twitter. Want  - geen twijfel over mogelijk - je doelgroep is actief op minstens één van die platformen. Baanzoekers checken na je website ook je bedrijf op sociale media. En misschien heb je dan wel meteen een gratis extra volger in de pocket.
 • De macht van sociale media. Die macht geldt ook voor het verspreiden van vacatures of van een boodschap over jouw bedrijf. Dus post een leuke link naar een artikel of video over werken bij jou. Of een vacature. En sponsor die waar nodig als advertentie. Dan komen die kandidaten vanzelf naar je toe (oké, bijna vanzelf).
 • Meten is weten. Een tip tussendoor voor de iets verder gevorderde: houd de bezoeken en clicks van je website bij, en van je bedrijfspagina en posts op sociale media. Van duidelijke data kun je nóg weer beter worden.
 • Content is koning: Voor alle bovenstaande kanalen geldt hetzelfde devies: schrijf content (teksten). Leuke, grappige, serieuze, mooie, onderscheidende teksten. In elk geval teksten die goed weergeven wie je bent als werkgever. Tegenwoordig doet video het ook erg goed.

dole777-gPet7PdxI1Q-unsplash

Stap 4: vergeet je huidige werknemers niet

Want mond-tot-mondreclame is zeker niet dood. Het wordt eigenlijk alleen maar steeds belangrijker. De beste ambassadeurs van je bedrijf zijn blije medewerkers. Op elke verjaardag antwoorden zij de vraag ‘Wat doe jij eigenlijk voor de kost'? Dat doen ze dan gegarandeerd enthousiast. Hup, gratis reclame voor jou!
 
Zet je medewerkers af en toe in het zonnetje en beloon ze voor al het goede werk op een manier die bij je Employer Brand past. Ze zullen het heel erg waarderen!

Start vandaag met het ontwikkelen van jouw Employer Brand!

Dus, alle stappen nog even samengevat:
 • Weet wie je bent
 • Weet wie je doelgroep is
 • Bepaal je EVP
 • Fix een goede ‘werken bij‘-pagina op je website, en een company page op sociale media
 • Verspreid je boodschap op je website en sociale media
 • Et voilà, je werkgeversmerk doet het werk voor je, samen met je bestaande werknemers!

Laat hieronder weten hoe jij gaat beginnen met je Employer Brand! We zijn benieuwd naar je bevindingen.

 

avatar

Arnoud Visser

Mijn naam is Arnoud en ik heb de rol van Chief Growth Officer bij clevergig. Binnen deze rol houd ik mij bezig met sales, marketing en verdere groei van clevergig. Vet leuk! Benader mij direct voor meer tips over groei van jouw bureau.

OPMERKINGEN

GERELATEERDE ARTIKELEN