<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=105400&amp;fmt=gif">
Skip to content
Food-delivery-gig
Lisanne Buisman31-okt-2017 13:43:252 min read

De top 3 succesvolle spelers in de Gig Economy

Natuurlijk hebben we je in de vorige blog al ingewijd in de wondere wereld van de Gig Economy. Maar net zoals vroeger op school is een goede uitleg pas écht compleet als die vergezeld wordt door een paar minstens zo goede voorbeelden. 

Daarom presenteren we hierbij success stories van ’s werelds meest bekende spelers in de gig economy. Tromgeroffel graag.

Klusjes-gig
TaskRabbit

Deze jongens mogen zeker nie
t ontbreken in het rijtje succesvolle gig voorbeelden en verdienen hun ereplek bovenaan dubbel en dwars: zij hebben de gig economy zo ongeveer uitgevonden (én – insider knowledge – fungeerden als voorbeeld voor een jonge clevergig, jaja!). TaskRabbit is een digitale marktplaats voor klusjes en taken in en om huis. Inderdaad, voor gigs: behoeftigen plaatsen die online en daarop schieten zelfstandige ‘Taskers’ te hulp door hun twee rechterhanden aan te bieden. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen voor die altijd drukke buurvrouw of om de Ikea-kast van de buurman in elkaar te zetten. Dat laatste zullen ze blijven doen: recent werd TaskRabbit overgenomen door de uitvinders van de Billy. Van spontane start-up in 2008 tot onderdeel van de Zweedse meubelgigant: groot applaus voor oprichtster Leah Busque (who run the world?).

Food-delivery-gig
Deliveroo
We laten de discussie die ontstond na deze bekendmaking nog heel even buiten beschouwing, if you don’t mind: sinds afgelopen mei werkt de overal rondfietsende bezorgkangeroe als proef in Zuid-Holland alleen met zzp’ers. En ook elders in de wereld heeft Deliveroo zijn bezorgers niet meer in loondienst. Die kiezen als zelfstandigen zelf wanneer ze werken en welke gigs (in dit geval orders) ze oppakken. Een kleine recap van wat de gig economy ook alweer was: een systeem waarin zelfstandig werkenden losse, tijdelijke, kortere of langere klussen/ projecten/diensten aannemen. Zie je de overeenkomsten? Juist, we rest our case. Want de reacties op de proef mogen dan op z’n zachtst gezegd uiteenlopend zijn, feit blijft dat Deliveroo één van de snelstgroeiende tech- en bezorgbedrijven van Europa is.

  • Interessant, die ontwikkelingen in de Nederlandse gig economy? Lees ook deze mooie long-read die de voordelen van de deeleconomie netjes naast de nadelen zet.

Logistics-gig


Uber(EATS)
Als we het dan toch over bezorgdiensten hebben, mag deze gig speler ook niet ontbreken. Hoewel ze inmiddels ook hard gaan in de Amsterdamse food delivery business, kennen we Uber natuurlijk oorspronkelijk als het vervoerstechnologie-bedrijf dat met zijn app de wereld van het privévervoer eens goed wakker heeft geschud. Maar voor wie er op onverklaarbare wijze nog niet mee bekend is: via Uber kan iedereen met een auto of rijbewijs zijn diensten als chauffeur aanbieden. Die diensten of ‘gigs’ worden gecreëerd door gebruikers van de app die aangeven van A naar B te willen. Oftewel: chauffeurs bepalen zelf wanneer, waar en hoeveel geld ze verdienen. Helemaal on demand dus, en een schoolvoorbeeld van de gig economy.

clevergig

Vrijheid, flexibiliteit en overheid?
De moraal van dit verhaal? Deliveroo en Uber maar ook andere bedrijven die opereren in de gig economy (Airbnb, Helpling, SnappCar) zijn veel in het nieuws, en niet alleen positief. Wij zijn in elk geval van mening dat de gig economy de toekomst is, en here to stay. Dat bewijst de snelle groei van TaskRabbit, Deliveroo en Uber wel. (En dat zijn slechts drie van de vele succesverhalen!).


Maar vrijheid is ons devies, dus voel je vooral vrij om jouw licht te laten schijnen op de gig en sharing economy

Deel deze blog op LinkedIn

Of laat hieronder je reactie achter.

avatar

Lisanne Buisman

Als trainee bij clevergig schrijf ik de blog, en onderhoud ik onze sociale media, online advertentiecampagnes en alles wat daarbij komt kijken. Ik ben niet alleen groot fan van taal, maar word ook blij van goede marketingcijfers, fietsen door Amsterdam, koffie met lekker hete melk, pindakaas en kunstboeken (eigenlijk alle boeken).

OPMERKINGEN

GERELATEERDE ARTIKELEN