<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=105400&amp;fmt=gif">
Sluiten
Probeer voor €1
Probeer voor €1
Arnoud Visser 16-jun-2020 13:30:17 4 min read

On-demand planning in de praktijk - met voorbeelden!

We schreven al eerder dat on-demand planning een buitenbeentje is in deze blogpost. Als je die over hebt geslagen heb je zeker nog vragen. Één daarvan: wat is on-demand planning?

Een korte samenvatting. On-demand planning is:

 • Het vullen van een onvoorspelbare planning van een grote groep mensen over verschillende locaties. Misschien zelfs bij verschillende opdrachtgevers.
 • Het managen van een grote groep medewerkers. Ze hebben verschillende criteria en kwalificaties. Dus niet iedereen komt “zomaar” in aanmerking voor geplande diensten.
 • Het plannen van diensten met wisselende werktijden, instructies en vaardigheden.
 • Aanspraak maken op een (flex) pool met wisselende beschikbaarheid. Ze kunnen (en hoeven) niet altijd werken.
 • Samenwerken met locaties (en opdrachtgevers) die graag willen weten wie er wanneer komt. Soms willen ze ook diensten bij jou als planner aanvragen.

De top 5 uitdagingen in on-demand planning zijn de volgende:

 • Beschikbaarheid up to date hebben en houden
 • Snel de juiste mensen bereiken
 • Bewaren van inzicht / overzicht
 • Makkelijk het personeel over locaties / opdrachtgevers plannen
 • De juiste gewerkte uren binnen krijgen na afronding van de dienst

Herken je dit? Lees dan vooral verder.

Want je denkt misschien dat er niet zoveel planners zijn die on-demand plannen. Maar wanneer je je verdiept in verschillende verhalen en voorbeelden uit het veld zul je van gedachten veranderen.

Want er zijn toch veel mensen druk met on-demand planning.

On-demand planning in de praktijk

Hieronder leggen we verschillende voorbeelden uit van on-demand planning. Zo krijg je wat meer inzicht dat jij niet de enige bent die worstelt met on-demand planning.

Deze zijn trouwens niet zomaar bedacht: het zijn voorbeelden uit onze praktijk. En vergeet niet wat de kern is van on-demand planning: meerdere locaties, sterk wisselende planning, grote flexpool.

Laten we beginnen!

Uitzendbureau in de horeca

Wiertz Gastvrij is een grote uitzendorganisatie in het diepe zuiden van Nederland. Zij zagen groeimogelijkheden. Maar ze werden geremd door de beperkingen van Excel.

De waarde van planning software: door planning software te gebruiken hebben ze zich klaargemaakt voor de volgende fase van groei. Zij benaderen snel en doelgericht de horecapool voor uiteenlopende opdrachten bij uiteenlopende klanten. Ook last-minute, on-demand diensten zijn uitgezet en gevuld binnen no time.

Uitzendbureaus zijn er natuurlijk in heel veel soorten en maten. Maar on-demand planning komt niet overal voor. Waar dan wel? Denk naast horeca aan zorg, onderwijs (docenten), verkeersregelaars, evenementen, en zelfs ingenieurs. Ook uitzendbureaus actief in verschillende branches doen aan on-demand planning. Omdat onder anderen selectiecriteria belangrijker zijn bij een grotere pool.

Bemiddelingsbureau in de zorg

Justin van Zorg Ambiance zocht een manier om snel de juiste freelancer in de zorg op de juiste klus te krijgen. De zorg vraagt om snel schakelen, on-demand planning pur sang.

De waarde van planning software: clevergig helpt ze groeien met 40%. Hierdoor hebben ze meer ruimte om NOG verder te groeien. Klanten krijgen meer vertrouwen in de snelheid van Zorg Ambiance. Het resultaat is een opwaartse spiraal.

Er zijn natuurlijk heel veel andere vormen van bemiddeling van ZZP’ers of freelancers. Niet elk bedrijf doet aan on-demand planning (meerdere locaties, uiteenlopende planning, grote flexpool). Welke dan wel? Denk aan het onderwijs, trainings- en coaching bedrijven in uiteenlopende markten. Ook horeca bemiddeling, etc. Dit zijn echte voorbeelden van ons uit de praktijk.

Bemiddelings- en uitzendbureaus zijn logische voorbeelden waar on-demand planning voor komt. Maar er zijn nog veel meer voorbeelden. Bij ons komen deze voorbeelden gewoon uit de praktijk, geen zelfbedachte situaties.

Denk aan onder anderen de volgende voorbeelden:

Beveiligingsbedrijf

CASS Services is een beveiligingsbedrijf in Mijdrecht die heel uiteenlopende opdrachtgevers heeft. Van een lokale autocross tot een grote bedrijven in Amsterdam. Maar: wisselende locaties en opdrachtgevers. On-demand dus! De medewerkers zijn in eigen dienst, en soms huren ze in bij bevriende bedrijven.

De waarde van planning software: door oa de mobiele app als planner hebben ze onderweg perfect inzicht in wie waar (moet zijn of) is. Met de ingebouwde ORT berekening hebben ze geen gedoe meer met handmatig rekenen.

Cateringbedrijf

We hebben een catering bedrijf die complete catering “line-ups” neerzetten voor hun klanten. Op ieder klus hebben ze een andere groep mensen nodig, afhankelijk van de wensen. De locaties zijn uiteenlopend, een evenement is bijna nooit op dezelfde plek!

De waarde van planning software? Ze kunnen partymanagers en hun favoriete freelance medewerkers slim inzetten. De briefing en de planning die normaal via mail en WhatsApp werden gedeeld staan nu in clevergig. Het is de nieuwe waarheid, en alles staat mooi centraal. Iedereen is altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Platform voor bezorgers

iShipit is een online platform voor bezorgers. Je kunt makkelijk bezorg klussen bij jou in de buurt vinden en aan het werk. Restaurants kunnen on-demand bezorgers opvragen, zodat ze zelf minder overhead hebben. Dan hoeven ze in ieder geval niet zelf de maaltijden bezorgen! Om het bedrijf verder op te schalen en aannames te testen hebben ze clevergig ingezet. Idealiter wilden ze DIRECT hun eigen software hebben, en misschien wil jij dat ook? Eigen software is niet zomaar gedaan kost dat tienduizenden zo niet honderdduizenden euro’s. En dan ben je nog niet klaar!

De waarde van planning software? Ze kunnen verder opschalen op dezelfde manier en daarnaast onderzoeken of een eigen app nuttig is.

Interne flex-pool voor kinderdagopvang organisatie

Een grote kinderopvang organisatie zocht een oplossing om de interne flexpool te plannen. Over verschillende locaties door heel Nederland moest personeel worden gepland. Het zijn medewerkers die een contract hebben. Sommigen maken niet alle uren op één locatie.

De waarde van planning software: ze benutten personeel op contract zo optimaal mogelijk. Tegelijkertijd vulde ze gaten in de planning door onder andere ziekte en vakantie. En vaste gezichten weten de weg veel beter.

Flexpool in een ziekenhuis

Binnen een ziekenhuis in Friesland hebben ze verschillende teamgenoten die breed inzetbaar zijn. Maar vaak werken ze vanuit één afdeling. Ook willen ze graag extra werken, iedereen heeft daar natuurlijk zijn eigen redenen voor.

De waarde van planning software? Er kwam een overkoepelende planningslaag over alle afdelingen heen. Hierdoor is er helder inzicht in wie extra wilt werken en breder inzetbaar is. Zo maken ze optimaal gebruik van hun interne flexpool.

On-demand planning in uiteenlopende vormen

Zoals je leest, de flexibele schil heeft verschillende vormen:

 • eigen personeel
 • een interne flexpool
 • uitzendkrachten
 • freelancers

De opdrachtgevers en locaties hebben ook verschillende vormen:

 • opdrachtgevers
 • zorginstellingen
 • horecabedrijven
 • hotels
 • Vestigingen van een kinderdagopvang
 • Objecten voor beveiliging
 • Interne locaties, etc.

Al deze bedrijven en instellingen houden zich met hun eigen variant van on-demand planning bezig.

De waarde van goede planning software

Ze halen ook allemaal hun eigen waarde uit het product. De belangrijkste drie voordelen die on-demand planning software vatten we nog even samen:

Inzicht en overzicht

Met planning software krijg je meer inzicht en overzicht. Je ziet eenvoudig wat er open staat. In één oogopslag heb je inzicht in welke diensten nog gevuld moeten worden. Dit bij on-demand planning nog veel belangrijker dan bij normaal roosteren. De planning is wisselend door de aard van de diensten die je levert. Dus inzicht en overzicht is essentieel, juist bij on-demand planning.

Veel minder handwerk

Plannen vraagt veel handelingen. Denk aan beschikbaarheid opvragen en verwerken, communicatie over openstaande diensten en vastlegging hiervan. Maar ook het doorsturen van een briefing van de dienst, urenregistratie, rapportage opmaken, ORT”s verwerken. En oja, je moet ook de planning verwerken in een giga Excel sheet! Als je met Excel, WhatsApp, telefoon en email dit werk moet doen ben je bezig met heel veel dubbele en terugkerende handelingen. En dan ook nog over verschillende tools. Dat is natuurlijk verre van ideaal. Met planning software is alles in één platform samen. Dat is waardevol!

Ruimte voor groei

Een grote waarde van software is: door efficiënter en effectiever te werken kun je vaak hetzelfde werk in minder tijd doen. Hierdoor heb je meer ruimte voor andere erg belangrijke taken! Denk aan talentontwikkeling en het spreken van klanten of opdrachtgevers. Ook facturatie, brandjes blussen, etc. Dit zorgt voor op zijn beurt voor een soepele operatie. Hierdoor kom je in een opwaartse spiraal terecht.

Nu jij!

On-demand planning is een buitenbeentje in de wereld van planning, maar het komt toch meer voor dan je denkt. Want on-demand planning is meerdere locaties, sterk wisselende planning, grote flexpool. De meest voor de hand liggende voorbeelden zijn uitzend- en bemiddelingsbureaus. Maar er zijn zoals je hebt kunnen lezen nog veel meer voorbeelden!

De toegevoegde waarde van planning software is juist in on-demand planning nog groter!

Nou ben jij aan de beurt. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Doe ik aan on-demand planning?
 • Komen één of meer uitdagingen terug in mijn dagelijkse weg (die we aan het begin beschreven)?
 • Word ik warm van binnen worden als ik _____ krijg:
  • meer inzicht en overzicht in mijn planning
  • meer automatisering van handmatige en herhalende handelingen
  • meer ruimte voor andere taken in je werk waar je nu niet aan toekomt

Dan is het tijd om clevergig een kans te geven. Hieronder zijn twee manieren:

Ben jij handig met software? Dan kun je direct kosteloos starten met clevergig. Klik hieronder om je profiel aan te maken en stapsgewijs uitleg te krijgen!

Probeer voor €1

Heb jij nog vragen en / of wil je liever iemand spreken? Dat kan natuurlijk ook. Klik hieronder om een afspraak met één van ons te plannen.

Plan een demo

 

avatar

Arnoud Visser

Mijn naam is Arnoud en ik heb de rol van Chief Commercial Officer bij clevergig. Binnen deze rol houd ik mij bezig met sales, marketing en verdere groei van clevergig.

COMMENTS